På bara några år har svensk gatukonst exploderat. De olovliga dekorationerna av våra städer väcker nyfikenhet. Men när konsten väl möter publiken är upphovsmännen redan borta, och frågorna har till stor del förblivit obesvarade. Tills nu. Boken Playground Sweden ger svaren när 30 av Sveriges mest intressanta gatukonstnärer berättar. Playground Sweden är den första översikten och analysen a
Grönsöö slott är som ett ymnighetshorn. Oavsett vilken materialgrupp man ämnar
genomkorsa så är beståndet rikt och spännande och nästan outtömligt.
Föremålen är intresseväckande inte minst beroende på att de är bevarade i sitt sammanhang. Mycket litet har försvunnit från Grönsöö genom arvsskiften, däremot har tillskott kommit genom decennier och generationer.
För snart trettiofem år sen målade ett gäng Luleå-killar några väggar på gården till Varvsgatan 39 i Luleå. I Slow Limits Hiphop och graffiti i Luleå berättar Tobias Barenthin Lindblad om hur målningarna kom till och om hur vi ser på dem idag. Målning för målning analyseras, lager på lager skalas av och den samtidshistoriska och populärkulturella kontexten blottläggs.
Under några veckor i oktober 2013 gjorde Teater Blanca i Uppsala film av sin pjäs Resenärerna. Pjäsen bygger på dikter, och är en resa i det inre och det yttre. Fotografierna fångar i sitt svartvita öga människans ständiga sökande.
I boken Ted Stanley - Tales of a painter får man följa Stanleys karriär som konstnär. Ett intressant porträtt av Ted Stanley framkommer i förordet som är skrivet av hans vän sedan många år, Christer Nyström. Stanley berättar i sin bok om hur han upptäckte sin förmåga att måla och hur han sedan fick uppdrag på uppdrag. I början fick han många uppdrag med att måla stadsmotiv, framför allt Uppsalamot
Denna bok innehåller fotografier, teckningar, poesi av Sten Sandell. Dessutom ingår 117 minuter musik som ligger på ett usb-minne. Musiken är komponerad, uppförd och producerad av Sten Sandell. Inspelad på Organ Studio Acusticum, Piteå och Jazzatelier Ulrichsberg 2015–16.
Usb med musik+bok som pdf: 200:-
Instinkten att skriva på saker och väggar sitter djupt rotad i många av oss. Vi har ett behov av att uttrycka vår kreativitet och ibland blir det de bästa idéer vi någonsin haft. Men eftersom få av oss äger offentliga väggar låter de flesta av oss bli. Låt Urban scrawl bli din följeslagare i ditt dagliga kreativa liv, eller en present åt en god vän oavsett ålder eller konstnärlig talang!
Precis som i våra hem hänger det konst på väggarna hemma hos seriefigurer. Konstnärerna Max Olofsson och Sebastian Nordbeck har bläddrat igenom den kommersiella serieutgivningen i Sverige från 40-talet fram till idag och ger en överblick över hur konst representeras i serietidningar, hur den ser ut och vad den säger om synen på konst och konstnärer.
Hur ser konst ut när den ska se ut som konst?