När du möter någon på kryckor med gipsat ben vet du utan att personen behöver säga någonting att det finns saker som för denne kan vara utmanande. Många människor bär på sjukdomar, sorg, tankar och känslor som inte syns på ytan. Saker som gör att vardagen kan bli utmanande i relation till andra. I denna antologi delar 22 personer sina personliga berättelser om exempelvis ansiktsblindhet, social fo
Min syster är död, min pappa har dödat min syster!
Så börjar ett autentiskt larmsamtal till SOS Alarm klockan 21.54 måndagen den 21 januari 2002. Den som ringer larmcentralen heter Songül Sahindal och hon har just sett sin syster Fadime brutalt mördas av deras pappa.
Mannen jag förälskade mig i var en bedragare, och när han av en slump blev upptäckt väcktes hans galenskap. Mitt liv fylldes av trakasserier, rädslor och jag lyckades inte bli av med honom. Ju mer jag sökte, desto mer otäckheter fann jag om honom. Jag bestämde mig för att få fram hela sanningen, men fick en chock när det blev klart för mig vem han var.
I en dalgång i Kamerun dör i augusti 1986 tusentals människor och djur över en natt. Orsaken är fortfarande okänd. Men vad hände egentligen? I Dödens dal undersöker Frank Westerman denna mystiska massdöd och leder läsaren genom en djungel av historier som uppstått efter katastrofen. Vilka ord och bilder har blandats med fakta och utvecklats till nya myter? Hur skapas berättelser?
Ebba Stenbock, gift med den fruktade Klas Fleming, tillhörde 1500-talets mäktigaste adelssläkter. I en tid präglad av krig hade de nyckelpositioner i kampen om den svenska kronan. Här möter vi henne som dotter, syster, maka och mor och tar del av centrala frågor om makt och familj. Fram växer bilden av kvinnan bakom myter och berättelser.
Ellen Key och Selma Lagerlöf brevväxlade under tre decennier. De båda litterära giganterna hade en sällsynt vänskap där deras engagemang i kvinnofrågan och fredsarbetet var starka gemensamma nämnare.
De sände sina böcker till varandra, bad om utlåtanden och kom med råd. De skrev om de personer och den samtid de delade
I breven kommer nya rön om deras relation fram, historien skrivs om.
Med Sittings Bulls unikt sammansatta person i centrum får läsaren en rundmålning av ett avgörande skede i USA:s imperiala födelse.
Det har länge saknats en svenskspråkig biografi om Sitting Bull, vilket gör detta arbete så mycket angelägnare.
Boken handlar om Valdemarsviks köpings utveckling 1850-1950 med utgångspunkt från en gård och en släkt i tre generationer. Den sparsamme och duglige byggmästaren som gjorde en klassresa och hans söner, den ene blev en omstridd entreprenör och småkung i orten och den andre blev en tankspridd grosshandlare med ett stort hjärta.
Per Vilhelm Lundgren, född 1832 i Norberg, har fått sin plats i den svenska fångvårdens historia genom att tillbringa 50 år på anstalt. Detta är ett, om dystert så ändå, svenskt rekord. Vid frigivningen försökte han två gånger springa tillbaka till Långholmens fängelse.
En lyckad flykt från helvetet i Iran till Sverige och dess moderna området Hammarby Sjöstad.
Jag växte upp i ett fridfullt Iran, som 1979 förvandlades till ett helvete när Khomeini tog över. Han rövade bort landets trygghet med sin revolution och tvingade oss att fly landet och dess hårda och blodiga islamiska regler. Efter sex år, 1985, lyckades jag fly från skräckregimen med mina barn. Jag land
Boken handlar om min son Jimi och den oerhört tragiska händelsen som drabbade vår familj i oktober 2006 då Jimi sköts ihjäl. Han var medlem i en kriminell organisation.
Boken har tagit mig många år att skriva och det har ibland varit tungt att hantera sorgen.
Avsikten med min bok är att ungdomar, föräldrar och lärare ska dra lärdom av min sons liv.
Senegal och Gambia / Egypten / Zimbabwe / Jordanien / Thailand / Frankrike / Demokratiska republiken Kongo
Sju olika resor, med familj eller på uppdrag. Ögonblicksbilder av fina möten och reflektioner kring samhälleliga utvecklingsförlopp. Karolina Jeppson skapar sin litterära plats genom att ge den journalistiska iakttagelseförmågan poetiska vingar.
Khaled Alesmaels sinnliga livskänsla gör världen större. - DN
Ett vackert och poetiskt krav på förändring. - Expressen
Det är berättelser som inte har fått lov att berättas högt tidigare. Khaled Alesmaels banbrytande bok om arabiska bögar kommer att färdas långt över Sveriges gränser. - Sydsvenskan
Karolina Widerström (1846–1949) var Sveriges första kvinnliga läkare och kirurg. Hennes mottagning i Stockholms Klarakvarter blev en stor framgång och hon arbetade oavbrutet för kvinnors hälsa och rättigheter. Sex författare ger en unik inblick i hennes liv, gärning, relationer och roll i samhällsdebatten.
Dessa essäer vill visa kristendomens välgörande inflytande i världen även bland människor som själva inte är uttalade kristna, utan ateister, agnostiker, positivister, judar, filosofer, författare och humanister.
Året är 1976. Som en av de första kvinnorna i landet arbetar Britt Edenstjärna i ett fartygs maskinrum när hon börjar som motorelev på oljetankern Scantank. Väl ombord finner Britt att alkoholen flödar fritt, avfall slängs överbord och fartygets chief har lite till övers för säkerheten ombord. Och dagligen tvingas Britt bekämpa sexistiska fördomar och påhopp.
I den tredje boken i serien True spy mo¨ter vi Erika Mo¨ller – servitris pa° restaurang Bla° Fa°geln i Stockholm – som en sommarkva¨ll 1940 tra¨ffar en trevlig och pratsam man som sa¨ger sig arbeta fo¨r ett schweiziskt elektronikfo¨retag.
Birgitta Jacobsson Nilén (1955–2020) hamnade i rullstol mitt i livet, med två barn på sex och nio år.
Segling hade varit familjens stora intresse och efter skadan kom hon i kontakt med Skota Hem som organiserar segling för människor med funktionsnedsättning.
2008 var hon med och seglade för Sverige i Paralympics i Kina.
De bildade ett till synes lyckat fo¨rbund, men bakom kulisserna knakade det i fogarna na¨r en frama°tblickande kvinnas ambitioner och en konstna¨rs brokiga liv skulle anpassas efter omva¨rldens fo¨rva¨ntningar. Parets sja¨lvskrivna plats i Helsingforssocieteten och i de parisiska salongerna va¨ckte fra°gor om ekonomiska resurser, makt och social position.
Detta är berättelsen om konstnären Arne Klingborg (1915–2005): målare och antroposof, trädgårdsmästare, utställningskurator och folkbildare. Biografin skildrar Arne Klingborgs liv från hans födelse 1915 fram till grundandet av Rudolf Steinerseminariet i Järna 1964.
Detta är André Roslunds fjärde självbiografiska bok i genren True Crime. Den kan läsas fristående, eftersom vi får några tillbakablickar från tidigare böcker som ger oss sammanhangen. André skriver på norrländska. Korta, rappa meningar i ett modernt och ofta humoristiskt språk. Varsamt redigerat för att behålla den personliga känslan.
I ett år – från höst till höst – får vi följa författaren på hennes vandringar i omgivningarna runt Södergård i Göinge i nordöstra Skåne.
Här trampar hon samma stigar som de på våren lössläppta kvigorna och – ibland – även vildsvinen.
Här möter hon hösten. Solen som inte stiger upp och naturen som håller andan! Och vintern! Som att vandra i en tunnel av vitaste vitt. Att inget höra,
Här berättar Evy Palm hur det var. Hur hon tränade för att bli bäst. Hur det var att vara äldst och samtidigt snabbast. Hur hon mötte fördomarna, om hennes ålder och att hon var kvinna och framförallt berättar hon om glädjen till löpning.
Förord av Petra ”maratonpetra” Månström
Vad krävs för att bli svensk?
Glöm det juridiska. Vad är det andra? Vilka filmer ska man se och vilka böcker ska man läsa? Vilka platser ska man besöka, för att bli svensk på riktigt?
Brittiske Tomas Spragg Nilsson ställde exakt dessa frågor till vilt främmande människor på Twitter. Och när svaren började komma tillbaka ställde han samman en lista som han hade tio månader på sig att beta av, inna
Många förknippar Per Oscarsson med karaktärer som låtsasmorfar Nils i Kan du vissla Johanna eller rövarhövdingen Borka i Ronja Rövardotter. Allra mest minns vi honom för avklädningsnumret i Hylands Hörna 1966, då halva svenska folket satte kaffet i halsen. Men han medverkade även i ett hundratal filmer under sin mer än 60 år långa karriär. Det är en historia väl värd att berättas.
Roger Federer är den mest framgångsrike tennisspelaren någonsin och en av de största idrottsmännen genom tiderna – alla kategorier. Federer – tidernas tenniskung är skriven av den erfarne tennisjournalisten Chris Bowers som följt Federer under hela karriären. Boken tar med dig från uppväxten fram till i dag och skildrar såväl framgångarna som motgångarna.
Darina växte upp i ett kärlekslöst barnhem i Tjeckoslovakien. Hon omhändertogs av myndigheterna 6 månader gammal och var på
barnhem tills hon som 4-åring blev bortadopterad. Som rom var hon oönskad – alla romska barn valdes sist!
Darina fick ofta höra att hon bara skulle duga till att stoppa fem klädnypor i en påse!
Barn som dör ifrån en, kan det finnas något värre? Det kvittar om det så tar fem år eller fem dagar. Närvaron är precis lika smärtsam och intensiv. Det här är Michael Fernquists berättelse om att mista två barn vid olika tillfällen, om sorgen som överskuggat allt och hans sätt att hantera den och livet.
"Fjärilen från Rovaniemi" är en biografi skriven av debutanten Mika Ihanus som lever med en cp-skada. Med ett poetiskt språk låter han huvudpersonen Petri Mattila gestaltas i scener och minnen från hans barndom till vuxen ålder.
När jag föddes blev världen isblå, och ett annat barn dog. Det var drömmarna som mamma och pappa aldrig fick. När jag föddes skrev tiden ett nytt datum i almanackan.