C-programmering i Linux, macOS, BSD och Solaris
Boken är en introduktion till C-programmering i Unixsystem. Den lämpar sig både för dem som är helt nya på C, men också för dem som har sysslat med ett C ett tag. Första delen av boken går grundligt igenom programspråket C, allt från syntax till kompilatorn. Därefter går boken vidare till mer specifika Unixdetaljer så som make-filer, systemanrop, demoner, bibliotek med mera.
EAN: 9789198330076
Lagerstatus: I lager
C-programmering i Linux, macOS, BSD och Solaris lär först ut grunderna i C-programmering så att vi har en stabil grund att stå på. Denna del vänder sig mot de som är nya på C-programmering eller för de som behöver fräscha upp sina C-kunskaper. Därefter börjar vi att programmera alltmer mot Unixsystem med hjälp av bland annat systemanrop. Vi lär oss att skapa och använda demoner, standard input- och output, filrättigheter, FIFO, processhantering, make-filer, meddelandeköer med mera. Vi får också lära oss hur man kopplar samman flera program med hjälp av rörledningar och skalskript. Mot slutet av boken tittar vi på hur man använder felsökningsverktyg som GDB, LLDB och Valgrind.
Grundtanken med boken är att du som läsare bara ska behöva en enda bok för att komma igång att utveckla program och verktyg för Unixsystem. Boken är uppbyggd på devisen att lära genom exempel. I boken finns över 180 exempelprogram, både stora och små. Efter varje kapitel finns dessutom övningsuppgifter, så att du som läsare ska kunna arbeta med boken på egen hand.
I denna tredje utgåva har stora delar skrivits om för att göra boken mer lättläst, relevant och uppdaterad. Bland annat har kapitlet om IPC utökats till att även innefatta Unix-sockets. Ett helt kapitel om TCP/IP programmering har också lagts till. En del förbättringar har också gjorts av exempelprogrammen i boken.
Jack-Benny Persson har många års erfarenhet av främst Linux- och FreeBSD-system, men också av programmering. Han har tidigare skrivit flera böcker om bland annat Python, C, Linux och Docker. Han har studerat elektronik, nätverk, Linux, säkerhet och journalistiskt skrivande. Han driver idag CyberInfo Sverige där han även arbetar som Linuxkonsult.