Otaliga dikter har skrivits om fåglar, havet, kärleken och döden. Men dikterna om svampar är lätt räknade, trots att många av oss gärna plockar svamp när årstiden är den rätta. Blek taggsvamp är den första svenska diktsamlingen helt ägnad åt svampar och svampplockning. Bengt af Klintbergs rapporter från svampskogen innehåller både minnesbilder och poetiska snapshots.
Den första diktsamlingen "De tretton och Två" av
Lasse T Laine beskriver början av läkningsprocessen efter
den svåra skilsmässan då alternativtänkaren-hemmapappan togs ifrån den faktiska vårdnaden av sina barn och fick flytta från sitt hem.
Processen beskrivs vidare i efterföljande diktsamlingar,skrivna under 1982-85,samt noveller,essäer och andra litterära produkter.
Den tatuerade Mnemosyne samlar ett urval av Regina Derievas poesi från närmare tre decennier, med tonvikt på de dikter som tillkom i Sverige i början av 2000-talet.
Gustaf Adolf Lysholm är en av den svenska poesins mest originella gestalter. Hans dikter är dagdrömmar, fantasier om en annan tid och om miljöer som kanske aldrig existerat annat än som operakulisser. Med all kraft skrev sig Lysholm ut ur den gråa efterkrigstiden och skapade en egen värld av färger och dofter, dyrbara tyger och spröd musik, av svårmod och lycka.
Anja Notini
"Har du snuddat vid passionen, upplevt den eller kanske
i panik flytt från den?
En häger att älska kommer att beröra dig.
För här gäller det livet, mognaden och insikten.
Dikterna smärtar, befriar, lyfter och - i bästa fall -
försonar dig med det liv som är ditt."
Harriet Dahlberg
Tidningen Land
Anja Notini gör här sin debut som lyrikförfattare.
Ann Hallströms nya diktsamling är ett vildsint komponerat sorgearbete över världen och människorna. De ständiga krigen, orättvisorna, hotade livsbetingelser, kampen med att hålla modet uppe och älska. Här finns också dikter som frammanar levande ögonblick av vardagbestyr och skönhet.
T.S. Eliasson om diktboken: "Så här skriver han: ”Jag är född 1968 på S.t Olofsgatan i Uppsala. Jag var i tjugoårsåldern när muren föll. Under seansen blev jag via mediet tilltalad av en ung man som påstod sig heta Chris. Han ville att jag skulle skriva. Om Europa, om murens fall och om den totalitära ideologi som tagit hans liv. När jag kom hem satte jag mig vid skrivbordet och en text började ”r
Kaifas och Judas lika väl som en törpäre uppåt Löbärga, Erik, får säga sitt i Jörgen Dicanders nya diktsamling, Fegljus. Att Dicander är något av en tusenkonstnär, kompositör och dramatiker, framgår tydligt av dessa dikter och historier. Tidigare daladiktare, Dan Andersson och Bengt Emil
Johnson blir hedersgäster och en grekisk svit är skriven till minnet av Sture Linnér.
Språket varierar från st
Diktsamlingen Friheten (Frelsi) undersöker frihetsbegreppet och hur det kan förvrängas. Det är en starkt politisk och feministisk bok som medvetandegör läsaren kring både samtid och framtid. Friheten publicerades 2015 och blev nominerad till Nordiska Rådets litteraturpris 2017. John Swedenmark har översatt boken från isländska, som introducerar Linda Vilhjálmsdóttirs författarskap i Sverige.
Gryningsljuset är en fortsättning på Kickie Bergengrens första bok Vägskälet, som skildrar den förändring som inträffar efter en utbrändhet.
Gryningsljuset handlar om mera balans, mera harmoni i tillvaron. ”Man måste lyssna på sig själv för att få chansen att hitta vägen.” En vardagslunk, att se det ljusa i tillvaron och att ha något att förhålla sig till. Det finns en ordning som vägleder oss.
Miriam Van hee (född 1952) är i sitt hemland Belgien lika populär bland läsarna som aktad av
kritiken. Hennes dikter har en lågmäld och tillgänglig utformning, men där pågår samtidigt ett
finstämt registrerande av en komplex verklighet.
Insjöar utland innehåller två av Miriam Van hees senare diktsamlingar, i tolkning från
nederländska av Lisette Keustermans och Eva Runefelt.
Denna utgivning ingår
Rasha Alqasims debut är en poetiskt ögonvittnesskildring av de irakiska sönderfallande hemmen, kvinnornas kamp för överlevnad, drömmarna, kärleken, tårarna, våldet. Det är också berättelsen om den unga kvinnan som vill trotsa familjens konventioner och erövra en plats i livet och i litteraturen.
Rasha Alqasim är poet och journalist, född i Samarra, Irak, 1989. Sedan 2014 bor hon i Gö
Maria Vedin, född 1956, debuterade 1993 med diktsamlingen En grupp av ögonblick.
I Jag vet att du väntar på mig, Maria Vedins tolfte diktsamling, böljar förflutenhet och nutid
genom varandra, en en kortege av scener där intensiva och oroande minnen anger ett
landskap som är på samma gång symboliskt och konkret, regionalt och gränslöst
Gamla dikter övergår oförutsägbart i färska rader, när två poeter samarbetar i både ord och bild i tillsammans-samlingen "Jag är en annan dag".
Övergångar och inblandningar är ett huvudmotiv i detta samarbete.
Motiv = något som får något annat att sättas i rörelse och liv. Som i ordet lokoMOTIV.
Kasta himlen i havet är danska Theresa Salomonsens debutdiktsamling. Här undersöker hon maktförhållandet mellan den enskilda människan och hennes omvärld. Genom boken löper sökandet efter riktning, en inre utvecklings- och befrielseprocess, färgad av underkastelseerotik, drogmissbruk och psykisk sjukdom. Kasta himlen i havet har belönats med Klaus Rifbjergs debutantpris av Danska Akademien.
l Livnära - 82 dikter om livet möter du närhet och utanförskap, uppgång och fall, växande och åldrande. Dikterna är 82 till antalet, för att vi lever i genomsnitt så länge i Sverige. De följer naturens och livets årstider och lämnar dig med en känsla av tillförsikt och tröst.
I Cess Nootebooms poesi - en lika viktig del av författarskapet som den mer kända prosan -
möts resan och minnet, dialoger med litteraturen och reflektioner över tidens gång. Här
presenteras Nootebooms två senaste diktsamlingar, i tolkning av Per Holmer och med efterord
av Jonas Ellerström.
Boken är en trilogi – med tre tidigare utgivna diktsamlingar av Jila Mossaed: Varje natt kysser jag markens fötter (2009), Ett ljud som bara jag kan (2012) och Jag föder rådjuret (2015).
Bokförlaget Edda fortsätter Gröna serien med Knuts Skujenieks, Lettlands antagligen mest berömda poet, översatt till ett trettiotal språk och även utgiven på svenska sedan tidigare. Skujenieks, född 1936 och bosatt i Riga, satt på 1960-talet sju år i sovjetiskt läger. När hans debutbok Lyrik och röster skulle ges ut 1978 granskades den mycket hårt av myndigheterna och kunde bara i det outsagda ber
Marken, av författaren själv kallad ”allas självbiografi”, är en dikt, en plats och ett konstverk, en karaktär och en modern roman. Marken är också ett provokativt diktdokument över en självupptagen samtid, ett marknadsanpassat medvetande, skamsna tillkortakommanden och en passionerad längtan efter oanständighet. I Marken bubblar utsagor från vårt kollektiva undermedvetna upp till ytan.
Den norske poeten Henning Kramer Dahl följer i Morrhårsmusik den europeiska
konstmusiken från antiken till idag. Han ger levande och vardagliga porträtt av kända
och okända tonsättare men breddar också bilden till större historiska och sociala
sammanhang. Samtidigt nuddar dikterna vid frågor av existentiell art: varifrån musiken
egentligen kommer?
I tolkning och med efterord av Håkan Sandell
Peter Huchels sista diktsamling, Nionde timmen, föreligger här i svensk tolkning av Ludvig
Berggren och med efterord av Lutz Seiler.
Peter Huchel föddes 1903 i Lichterfeldte (dåvarande Preussen) och avled 1981 i Staufen,
Sydtyskland. Han räknas till de mest betydande tyskspråkiga poeterna efter andra världskriget.
I drygt två årtionden var Huchel chefredaktör för litteraturtidskriften Sinn und For
Ur livsströmmens virvlar, från jorden till kosmos och tillbaka, över vilda vågor, genom inre rymder och kärlekens skaparkraft. Med lekfullt laglöst språk vindlar rytmerna fram på sina egna vägar in i korta dikter där läsaren kan stanna upp och hämta andan ett ögonblick.
Vincent van Gogh har en av huvudrollerna i Linda Hedendahls nya diktsamling, hennes första på 19 år. Åldrande, hemlöshet och varufiering är tunga stråk i hennes becksvarta men trösterika poesi.
Med utgångspunkt i terrordådet på Drottninggatan i april 2017 skriver Hanna-Linnea Rengfors fram en storslagen och hjärtskärande berättelse om närhet och avstånd i en globaliserad samtid.