Novellsamlingen ”Med öppen hand” rymmer alltifrån absurdistiska sagovärldar till psykologiska studier och samtidskritik. En av bokens personer är en ångestfylld pensionär som våndas i sin ensamhet; en annan är framgångsrik jurist på jakt efter nya EU-uppdrag. Alla bokens gestalter söker ett slags lycka – på olika sätt och med skiftande resultat.
Här möter vi en hippieliknande Jesus som mitt i nat
När slutet är nära ifrågasätter man sig själv och om livets ambitioner varit mödan värd. Endast när man är stående vid brinken av livets resa blir allt tydligt.
Agneta har precis gått i pension. Hela sitt liv har hon ägnat åt forskningen och undervisningen. Hon har doktorerat i filosofi men upptäckte snart efter att hon börjat jobba på universitetet att hon ...
Astrid Levin ligger död i sin lägenhet i fem veckor utan att någon saknar henne.Boel Lindkvist, kommunens boutredare, grips av hennes öde. I sökandet efter uppgifter om anhöriga finner hon brev och foton som antyder att Astrid levde i Penzance i Cornwall för trettio år sedan.Boel bestämmer sig för att åka till Penzance, under förevändning att hon ska försöka hitta någon som kände Astrid.
Under ytan finns en ständig rädsla för våldet. I nattens mörker ekar gatorna av soldaternas steg, av klappret av hästhovar mot stenläggningen, av vapenskrammel. De nutida invånarna delar en samhörighet med alla dem som drabbats av övermakt och ockupation i tidigare epoker.
Generationer kommer och går. Byggnader kan förstöras, människor tvingas på flykt. Men Jerusalem är ”staden som står kvar på
Diane Meurs roman är en egensinnig och vidunderlig expedition där släkten Mendelssohn står i fokus med dess fram- och motgångar, dess samtid, krig och förföljelse. En allsidig skildring växer fram med ett starkt humanistiskt budskap som undergräver föreställningen om ursprungets betydelse, för att istället visa en värld rik av korsbefruktning där vi alla är en aning släkt med varandra.
”Merleaus mamma” handlar om att slitas mellan böcker och barn, om att utforska dragningen till abstrakt teori samtidigt som tillvaron förändras på ett genomgripande sätt. Det är en personlig essä om Maurice Merleau-Pontys undersökningar av kroppen och världen och en berättelse om att bli besatt av en bok, alltmedan tyngden av ett gryende föräldraansvar tilltar.
Maia Sarishvili är född 1968 i Georgiens huvudstad Tbilisi. Diktsamlingen Mikroskop från 2007 är hennes andra bok, och den tilldelades det prestigefyllda Saba-priset när den kom ut i Georgien. Denna volym innehåller även ett urval av Maias senare dikter.
"Misstag i Moskva" är berättelsen om ett gift par som beger sig till Moskva för att besöka makens dotter från ett tidigare äktenskap och där upplever en kris i sin relation. Mot bakgrund av kalla kriget, med korta glimtar från sextiotalets Sovjet, utspelar sig en lågmäld historia mellan de två makarna. Det är första gången som "Misstag i Moskva" publiceras i svensk översättning.
Erikes mamma Molly flyttar till ett demensboende och börjar plötsligt minnas saker hon aldrig tidigare pratat om; minnen från den familj hon separerades ifrån när den nazistiska ockupationsmakten brände och skövlade i Nordnorge.
När Erike överlever en dramatisk ambulansfärd då hon är övertygad om att dö - bestämmer hon sig för att själv göra en 630 mil lång resa i Mollys fotspår, upp till nordliga
Efter många år får Anders Sander höra från sin ungdomskärlek Eli som ligger svårt sjuk på ett sjukhus i Skåne. De har inte sett varandra sen de jobbade som volontärer tillsammans på en kaffeplantage i 80-talets sönderfallande Nicaragua. Eli har kvar ett manuskript till en ofärdig roman som Anders arbetade på under sin ungdom. Romanen får en tid som han har förträngt och trott sig helt ha glömt att
Efter sin första förlossning tappar författaren Anna fotfästet. Har hon ens förmågan att älska sitt barn? Vem är Anna när hon inte skriver? Går den omvälvande erfarenheten av att bli mor att förena med skrivandets omutliga villkor? I moderskapets mörket ställs hon inför några av livets allra viktigaste frågor, och svaren är varken enkla eller önskvärda.
"Mitt barocka land: De himmelsblå palmträden" är Josely Vianna Baptistas prisbelönta bok med hennes tolkningar av det amerindianska ursprungsfolket mbya-guaranis heliga sånger, skapelsemyter och kosmologi. Sångerna presenteras nu ffg i en tvåspråkig utgåva på guarani och svenska med kommentarer, essäer och poesi. Förord av Augusto Roa Bastos. Rikt illustrerad av konstnären Francisco Farías bilder
Ika är nyförlöst och vilse. Kroppen är trasig, amningen vill inte sätta igång, pappasängen står tom och minnen från barndomen läcker in i nuet. En efter en får mammorna lämna sjukhuset men Ika blir kvar. Ingen vet varför hon blöder och blöder och inte tycks läka så som mammor bör läka.
Gårdslivet på en Småländsk mindre gård möter hela tiden "utvecklingen"! Den tredje barnbilderboken i min bilderboks-serie, där Kasper och hans bus(s)iga vattenkanor blev den första och Alma, den lilla bitämjerskan kom till som nummer två, håller du nu i din hand. Lilla Nelia, Cornelia, älskar sina kusiner och att vara med Moffabosse och allt som finns på gården. Gårdslivet helt enkelt, livet som f
Under en desperat flykt från kriget flätas två människoöden samman. Tareq från Aleppo och den yezidiska tjejen Zahra från Irak har båda drabbats av IS:s våld, och tillsammans flyr de till Sverige. Romanen gestaltar en resa som startar på sönderbombade gator i Syrien och fortsätter i de svenska skogarna. Men var ska resan sluta när ondskan Zahra och Tareq flydde ifrån dyker upp där de minst anar?
Muren är en insiktsfull roman om livets stora och små spörsmål, en uppgörelse med vårt nutida samhälle och en varning om hur framtiden mycket väl kan se ut om vi fortsätter på den trångsynta väg vi slagit in på.
Människor och mörker är en novellsamling om de udda och inte anpassningsbara människorna. I fem noveller möter vi individer som tolkar världen och livet på sina egna sätt. Var och en bär med sig ett mörker som får följder i nuet. De är säregna och underliga men frågan är om de är onda? Kan vem som helst bli terrorist eller potentiell mördare? Vad gömmer sig i mörkret inom oss (alla)?
Joar flyttar från Island till Sverige och upplever till sin förvåning att olyckor, våld och hämnd även sker i det trygga Sverige. I en kavalkad av händelser får vi genom den allvetande berättaren följa Joars möten med alltfler märkliga existenser men även helt vanliga människor. Dessa möten påminner oss om det moderna livets absurditeter.
“(William) Gay är, tillsammans med Barry Hannah, Cormac McCarthy, och Harry Crews, en av de fyra ryttarna i sydststatspokalypsen.” - SOUTHERN REVIEW
“Grovkornigt säregen, kusligt gotisk.” - NEW YORK TIMES
50-talet är en omvälvningens tid inte bara för alla anställda vid Nattstation distrikt 12 utan även för oss ”efterkrigsbarn” som växer upp, räknas som alltför många i skolan och placeras i privatbostäder ute på köpingen.
Raggarna kör upp utanför Schoultz konditori, låter Chevan gå på tomgång, kollar brudarna och gör en vrålsväng runt Renströmskiosken. Amerika kommer till Kolksele med flotta manér
Nej tack, jag åt nyss! är en berättelse om vänskap, om att flytta hemifrån och om att vara ung och inte veta vad man vill eller vem man vill vara.
Dråpliga formuleringar och självironi gör denna roman till en mycket läsvärd, roande och oroande berättelse.
Boken är ett generationsporträtt och en tidsbild. En flyhänt, varm berättelse om en ung människas sökande efter mognad och kontroll.
När medborgarrättsrörelsen når den svarta enklaven Frenchtown, tar den unge Elwood orden från Martin Luther King till sitt hjärta: Han är lika bra som någon annan. Elwood drömmer om att bli lärare, men ett oskyldigt misstag leder till att han skickas till uppfostringsanstalten Nickel-akademin, för att bli en ”hedervärd och ärlig man”. I realiteten är
Har marknaden rätt,
eller Petteri?
Filmen Smala Sussie gav ansikte åt ett värmländskt industrisamhälle. Nu har idékläckaren och tillika den ena av manusförfattarna, Petteri Nuottimäki, ett större avslöjande på gång. Han vill visa hur det går till bakom kulisserna i börsvärlden.
Nittonhundratalssviter - en skönlitteratur: Som en gedigen skvallerblaska och med tvära kast sveper Nittonhundratalssviter över en mängd av det gångna seklets författargärningar. Positiva och negativa förvecklingar får samsas om utrymme i en berättelse som därav ingalunda vill ge sken av att vara förmer än sin egentliga röda tråd: författare som begått självmord under 1900-talet.
Noll koll/Sicken sniken är en bok om girighet och om att aldrig vara riktigt nöjd. Anneli, Hanna, Leo och Linus går i samma klass. Gabriel, Petra, Pontus och Ritva arbetar på samma skola. Åtta totalt olika personer med åtta olika sätt att agera och reagera på.
Noll koll/Sicken sniken är en berättelse om rädslor och utanförskap, om skam och skuld, om snatteri och stöld, om fördomar och
Efter ett antal kritikerpåhejade konceptuella diktverk blottar Freke Räihä (f. 1978) nu sitt osminkade hjärtas hågkomster.
Med Nomos (från grekiskan, lag/sedvänja) gör Räihä oss bevandrade i uppväxtens konfysa mångfacettering. Han katalogiserar misstag och famntag utan att skämmas för sin skam i kroppen.
I ett unikt samarbete mellan tre nordiska förlag presenterar vi specialskrivna romaner av tre av Skandinaviens absolut främsta författare, alla med utgångspunkt i varsin gestalt ur Henrik Ibsens samtidsdramer: Merete Pryds Helle har skrivit om Nora Helmer från Ett dockhem.
Johanna är ihop med Emil. Emil har en exflickvän som heter Nora. När Johanna av en slump får reda på att Emil och Nora ska ses inleder hon en grundlig efterforskning om Nora på Instagram – en undersökning som inte tycks kunna få ett slut. I sin autofiktiva roman Nora eller Brinn Oslo brinn undersöker Johanna Frid med skarp blick två av vår tids stora kvinnosjukdomar – Instagram och endometrios.