Prärievargen i Mexico City
Ett personligt reportage om människor och stadsomvandling i megastaden Mexico City med trehundra foton från 1970-talet och framåt. Här berättas om det ökända slumområdet Nezahualcóyotl – ”Den fastande prärievargen”, som gått från misär till fungerande stad. Om fattiga hyresgäster i Mexico Citys nedgångna centrum som kastas ut och där gentrifiering hotar, ett globalt och högaktuellt fenomen.
EAN: 9789152711897
Lagerstatus: I lager
Prärievargen i Mexico City är en unik reportage- och fotobok om människor och stadsomvandling i världsmetropolen Mexico City, grundad av aztekerna 1325 och en av vår tids största städer. Tillsammans med ett stort bildmaterial från 1970-talet och framåt får vi möta människor och berättelser om livet i den myllrande megastaden, både i dess periferi och i dess historiska centrum.
Ulrika Hembjer bodde som ung student i den beryktade kåkstaden Nezahualcóyotl – ”den fastande prärievargen”, och studerade på konstakademin i Mexico Citys centrum. Sedan 2002 har hon sökt upp människor och platser igen och samlat in berättelser från megastadens invånare. Här berättas historien om hur slumområdet gått från misär till fungerande stad tack vare invånarnas kamp och hårda arbete.
Gentrifiering är ett globalt fenomen. Vi får möta fattiga hyresgäster i Mexico Citys centrum som riskerar att drivas bort när investerare och myndigheter vill rusta upp de nedgångna historiska kvarteren. Genom sitt engagemang har människor i de urbana rörelserna drivit på utvecklingen av staden och stärkt demokratin. Dragkampen om Mexico Citys historiska kvarter och vilka som ska få utforma staden är en högaktuell fråga.
Ulrika Hembjer (f. 1956) är konstnär och journalist och har länge följt utvecklingen i Mexico City.
”Delarna sätts in i ett sammanhang. Sida vid sida med misär och fattigkultur håller Ulrika Hembjer hela tiden ett öga på människornas kamp, lyssnar till dem och återger deras berättelser. Antropologiskt/journalistiskt styvt.” Gert Lundstedt, Tidskriften Karavan
”Med egna fotografier från fem decennier illustrerar Hembjer personligt livet som ofta pågår ute. Till slut kommer också läsaren nära dem som hon berättar om och som hon ger plats.” Josephine Askegård, Tidningen Arbetaren