Kurderna i Syrien är västvärldens viktigaste allierade i kampen mot Islamiska staten, IS. Det började när IS attackerade staden Kobane, vars försvarare mot alla odds lyckades besegra angriparna. Hur ser denna revolution ut från insidan? Och kan denna kurdiska vår förändra situationen i ett framtida Mellanöstern?
Vi tar friheten för givet. Vi tar demokrati för givet. Men det är inte en självklarhet för alla. I den här boken möter vi personer som har flytt från krig, från dödshot, från blod och från misshandel.De kommer till Sverige och har med sig individuella bagage i hopp om att de ska få leva i säkerhet.
Denna antologi innehåller texter från en vetenskaplig konferens om kompensation vid exploatering av kultur- och naturmiljöer. Konferensen genomfördes i Göteborg, 1-2 december 2014. Den arrangerades av Kulturlandskapet, KTH/Arkitektur och Göteborgs stadsmuseum med ekonomiskt stöd från Riksantikvarieämbetets FoU-anslag. Målgruppen var forskare, konsulter och tjänstemän med ett direkt intresse i plan
Kan man bli lycklig i ett nytt land?
Att flytta utomlands innebär en dramatisk förändring. Plötsligt blir allt så annorlunda. Det gäller både den som har tvingats fly och den som flyttar frivilligt.
Författaren har själv levt i olika länder. Han ger tankeväckande och roande exempel på vad vi själva kan göra för att göra livet lättare och roligare i det nya landet.
Karin Rudebecks anteckningar från sin tid som FN-medarbetare i Kosovo är en djupt berörande skildring av etniska och även interna stridigheter. Hennes berättelse om fredsarbetets möjligheter och begränsningar är lika aktuell nu som då.
En idéhistorisk essä som spårar källorna till kulturkriget i den offentliga debatten tillbaka till vänsterns interna uppgörelse med arbetarrörelsen och marxismen. Som ett led i denna uppgörelse orienterade sig vänstern mot identitetskamper och mångkultur. Boken analyserar idéutvecklingen inom vänstern mot bakgrund av det nyliberala systemskiftet som ägde rum vid samma tid.
Tanken med denna bok är att hjälpa studenter att förstå vad kritiskt tänkande inom rättsvetenskapen är och hur man på ett vetenskapligt korrekt sätt kan identifiera, formulera, analysera och värdera rättsliga problem i en uppsats eller ett examensarbete. Boken är framtagen inom ramen för den så kallade "Stockholmsmodellen" som syftar till att öka studenternas kritiska tänkande i juristutbildningen
De senaste 20 åren har Melinda Gates haft ett uppdrag: att hitta strukturella lösningar för de mest utsatta människorna i världen, var de än lever. Under dessa år har en sak blivit allt mer tydlig för henne: om du vill lyfta ett samhälle
Hur avgör du vad som är vinklade nyheter och rena påhitt? Och är vetenskapliga rön ens vetenskapliga? I tider av »alternativa fakta«, fejknyheter och halvsanningar kommer forskaren och vetenskapsevangelisten Emma Frans med en välbehövlig guide för att tolka både nyhets ödet och påståenden från bekanta.
Bestämmelserna i lagen om inrikes vägtransporter (1974:610) kan ses som en ekonomisk avvägning mellan fraktföraren och lastägaren i fråga om vem som ska bära risken för att godset förloras, skadas eller försenas under transporten. I boken undersöks hur lastskadeansvaret i VTL är uppbyggt samt vilka rättsekonomiska skäl som ligger bakom utformningen av ansvaret. Dessa skäl kan sedan användas vid ti
Samhället är likt ett blad som antingen blomstrar eller vissnar. Övergången till moderniteten, och vidare till postmoderniteten, har lämnat jorden i ett vanärat tillstånd. Vilka hot står vi inför? Ur vilka rötter har dessa växt fram? Kommer jordens destruktion ske med avancerade vapen eller kommer klimatkrisen hinna före? Kommer mänskligheten klara av att resa sig med ära? Vi har alldeles för läng
Lösa förbindelser - om kampen för fasta förhållanden i handeln.
Du jobbar varje dag, men kan inte vara trygg med att lönen kommer räcka till. Du anstränger dig för att göra ett bra jobb men ses mest som en kostnad. Och blir bemött med misstänksamhet. I Lösa förbindelser följer vi människor som jobbar i affär och på lager, där många unga börjar sitt arbetsliv. Hur bemöts de?
Barn som omhändertas av socialtjänsten får det nästan alltid sämre än barn som inte omhändertas. Ändå omhändertar socialtjänsten fler och fler barn. Är det verkligen nödvändigt? Mycket tyder på att socialtjänsterna har hamnat i en återvändsgränd de inte vet hur de ska ta sig ur.
Sedan 1980-talet har nyliberalismen stått högst på dagordningen. Ett snart 40-årigt ideologiskt experiment grundat på tilltron till avreglering, privatisering, stora skattesänkningar och jakten på tillväxt.
Mennesket befinder sig netop nu på tærskelen til en revolutionerende forvandling af sin seksualitet og mentalitet, der samtidig indebærer en udvikling fra egoisme til altruisme. Bogen belyser, hvorledes dette går til, samt hvorledes vi overlever døden og udvikles fra liv til liv. Vi får en dybere forståelse af seksualiteten og os selv.
Det finns en uppfattning om att ett land kan ha antingen en hållbar välfärdsstat eller höga invandringsnivåer. Men den synen är fel, för det går att ha båda. - Peo Hansen
Att invandring kostar pengar är en vedertagen sanning. Flyktingar anses nyttja mer i välfärdsstöd än de bidrar med i skatt.
Mission Afghanistan is based on stories told in images and words. They describe missions you cannot actually get used to, what actually being in a hostile environment might be like, what it actually means to trust - or not to trust - someone when it really matters, and how the signs may differ.
Den 4 oktober 1992 undertecknades i Rom ett fredsavtal mellan Mozambiques president Chissano och gerillarörelsen Renamos ledare Dhlakama. Äntligen kunde det fattiga och utarmade folket i Mozambique efter ett mångårigt förödande inbördeskrig hysa hopp om en drägligare tillvaro.
Men för att garantera freden och bygga upp landet, vars infrastruktur systematiskt förstörts av gerillan, krävdes en bety
I Sverige funderar domstolarna över om det är olaga frihetsberövande att låsa demensboenden. I andra delar av världen fängslas oliktänkande och folkmord begås. Det är dock fråga om samma rättigheter med samma syfte, att skydda den enskilde mot övergrepp från statsmaktens sida. I denna bok tas ett samlat grepp på rättighetsskyddet i syfte att visa hur de mänskliga rättigheterna hänger samman.
Den brittiska brexitomröstningen 2016 chockade hela Europa. I spåren följde segdragna förhandlingar där den svåraste knäckfrågan länge handlade om den nordirländska gränsfrågan.
Med alla turer i brexitdramatiken har den konfliktfyllda brittiska provinsen återigen hamnat i det internationella rampljuset, men för Nordirland är tajmingen av brexit osedvanligt dålig. Den kommer vid en tidpunkt då fred
En lag om särskilt skydd mot repressalier för arbetstagare som slår larm om allvarliga missförhållanden trädde i kraft den 1 januari 2017. Lagen har kommit att kallas visselblåsarlagen.
Sedan EU i oktober 2019 antagit det s.k. visselblåsardirektivet (2019/1937/EU), inleddes ett svenskt lagstiftningsarbete om implementering av de nya EU-reglerna i svensk lag. Detta arbete resulterade i att riksdage
Något är ruttet i Sverige handlar om strategier för att handskas med hat och intolerans och i stället bygga något finare.
Det är en bok som vill uppmuntra till fortsatt kamp för en bättre värld.
Det är en bok om att inte tappa hoppet - och om att inte ge upp.
Jens Holms vision kritiserar kapitalismen, samtidigt som den konkretiserar hur vänstern på allvar kan göra klimatfrågan till sin. Med en vass penna och ett varmt hjärta visar Holm oss ut ur klimatkrisen i den enda riktning som är möjlig: mot en mer rättvis, hållbar, jämställd och jämlik värld
The Founding Fathers tried to protect us from the threat they knew, the tyranny that overcame ancient democracy. Today, our political order faces new threats, not unlike the totalitarianism of the twentieth century.
I Pandemin som möjlighet – Så blir återstarten hållbar och rättvis ser Jens Holm framåt. Han visar på hur samhället, när det öppnar upp igen, inte behöver slå in på samma gamla kortsiktiga vägar. När pandemin släpper sitt grepp om världen finns istället en chans att byta riktning. En hållbar och bättre värld finns inom räckhåll.
Vad innebär samhällsutvecklingen för de politiska partierna i Sverige och Finland? I denna antologi diskuteras maktdelning, nya rörelser, rättighetsfrågor och geopolitiska förutsättningar.
Det avslöjande reportaget Partiledaren som klev in i kylan är baserat på ett stort antal intervjuer, pressklipp och unikt källmaterial. Här ges ett porträtt av personen Juholt, men framför allt tecknas en bild av ett förändrat politiskt landskap och av ett parti i djup kris. Det är en skildring som kommer att sända tsunamivågor över hela det politiska landskapet.
Går det att driva vänsterpolitik i kristid?
Vad är Podemos
Vad beror framgångarna på?
Vad är medborgardriven politik?
Hur påverkas Podemos av motgångarna för Syriza i Grekland?