Kvarn-Anna är berättelsen om människorna i en bygd nära norska gränsen. Under beredskapsåren är det många som vistas i skogarna med tvivelaktiga ärenden.
Dramatiska händelser avlöser varandra, orostiderna påverkar tillvaron, men här ryms också kärleken.
Detta är Marie-Louise Petterssons andra roman. Språket är lättläst, enkelt och rakt, och skrivet med värme.
Har du hört talas om spionen Aphra Behn, som blev den första kvinnan i England att försörja sig som författare? Eller Septimia bat-Zabbai, Zenobia, som tog makten över den östra delen av det romerska imperiet, eller Napoleons skräck Germaine de Staël? Kvinnorna som påverkade historiens gång har ofta glömts bort. I Kvinnorna historien glömde presenteras sju av dem i detalj.
Spännande, gripande och en del hittills okända händelser och personligheter under beredskapsåren i Sverige under andra världskriget. Inramningen är den svenska ostkusten, en laddad front i krigets skugga.
Berättelsen om den protestantiska reformationen är en fängslande berättelse, full av dramatik. Den började den 31 oktober 1517 när Martin Luther spikade upp sina 95 teser på slottskyrkoporten i Wittenberg. Vad var det som drev reformatorerna? Hurdana va de egentligen?
I den här medryckande, lättillgängliga och lärorika introduktionen väcker Michael Reeves liv i reformationens färgstarka figurer.
Längs Göteborgs Kuster, kajer och kanaler är Ted Knapps uppföljare till skärgårdsälskarnas favorit, "Längs kusten i Bohuslän", och tar över där denna satte punkt vid det gamla treriksmärket "Danmars Lilja". I överskådlig och roande form presenterar han här en ny samling skrönor, historier och fakta; nu med Brännöarna, älvstränderna och stapelstaden Göteborg i blickpunkten.
Nobels fredspris-belönade Malala Yousafzais bästsäljande självbiografi bearbetning för unga läsare.
Malala Yousafzai är flickan som utmanade de talibanska islamisterna i Pakistan. När flickorna i hennes del av Pakistan inte längre fick gå i skolan, riskerade hon livet för flickors rätt till utbildning. Femton år gammal blev hon skjuten i huvudet och undkom döden med en hårsmån.
Innehåll: Kultur och okultur i krig och fred / Oscar Bjurling. Från kommunalreform till världskrig / Pär-Erik Back. Från världskrig till världskrig / Bo Malmsten. I skuggan av världskrig och världskris / Bengt Åke Häger. Handel och sjöfart i Malmö 1914-1939 / Oscar Bjurling
Innehåll: I kranens tidevarv / Rolf Ohlsson. Handel och sjöfart under ett halvsekel / Oscar Bjurling. Den kommunala förvaltningen i Malmö / Bo Malmsten. Andligt liv i Malmö / P. D. Lindeberg. Massmedia / Lars Hamberg
Oscar Bjurling: Småstaden blir stor
Pär-Erik Back: Malmö stads förvaltning 1820–1870
Inge Svensson: Hantverk och industri jämte levnadsförhållanden och arbetsmarknad i Malmö under perioden 1820–1870
Gunnar Fridlizius: Handel och sjöfart – förändringens tid
Innehåll: Innehållsförteckning del 1-7 ; Stadsfullmäktige/kommunfullmäktige åren 1863-1993; Nämnder (bolag) åren 1940-1993; Förvaltningschefer åren -1993; Register / Göran Berntsson
Bristen på mat har genom historien orsakat så väl revolutioner som störtat monarkier. Det sägs att Sverige aldrig varit så nära en revolution som under första världskriget, och att påtryckningarna var upprörda husmödrar.
Under de båda världskrigen spelade livsmedelsförsörjningen en avgörande roll. Miljontals européer hungrade på grund av krigets inverkan på världshandeln.
År 691 e.Kr. börjar mayafolket beräkna antalet månvarv och ange det på stelarna i Copán, ett bruk som snart sprids till övriga mayastäder. Resultatet blir en exakthet hos de kronologiska inskriptionerna som vida överträffar varje kalender, inklusive vår egen.
Kjell Håkansson flyttar snabbt tillbaka till sina anfäder på 15- och 1600-talet och följer dem och deras avkomma fram till nutid. Han är inte släkt med kungar, adelsmän eller höga militärer. Men han undrar vad som hände med ryttarna i Karl XII:s armé vid Poltava, Bender och Fredriksten? Och gav Karl X Gustav bort kvarnen till Fredrik III:s hovnarr? Var han verkligen anfadern, möllaren på Hvide Möl
1100-talet är ett viktigt århundrade i Europas och Medelhavets historia. Mot varandra står tre civilisationer, den västeuropeiska, den bysantinska och den islamiska. Den första har börjat sin obevekliga frammarsch. De båda andra stagnerar eller går tillbaka.
Aaron Isaac från Mecklenburg (Tyskland) är den förste juden på svensk mark som inte tvingas konvertera till kristendomen för att få stanna i landet. Året var 1774 och det var hans skicklighet i sten- och silversmide som förde honom till det svenska hovet. Snabbt vann han Gustav III:s förtroende och beskydd. Motståndet mot hans och andra judars bosättningsrätt i Sverige, för naturligtvis fanns et
Öden och äventyr kring Haegerstrands, på världshaven sen 1859.
Berättelsen sveper över hela världen, famnar tre sekler av sjöfart och når från Krimkriget till dagens containerfartyg.
Sensationell bok om mordet på Karl XII Det gick snett med den Svenska polisens utredning av mordet på Olof Palme.-Däremot står det samtidigt klart att mordet på Karl XII är löst. Med en väl underbyggd faktabeskrivning som innehåller två justitiemord, ett delvis uppbränt bevismaterial samt en grundlig undersökning av löpgravsområdet där Karl XII blev ihjälskjuten, kan författaren trots de tre ...
Den här boken handlar om murar i städerna Jerusalem, Nicosia och Belfast, men är lika mycket en berättelse om konflikterna i Palestina, Cypern och Nordirland. Gemensamt för dessa städer är nämligen uppförandet av murar som skiljelinjer för de politiska motsättningar som genomsyrar konfliktdynamiken inom respektive statsbildning.
Murarna både avspeglar och återskapar maktkampen om statsbildningen.
Myten om tomten är en spännande berättelse om hur en biskop från Turkiet på 300-talet kom att bli vår tids moderna jultomte. För första gången berättas här hela historien, en historia som vid en närmare undersökning visar sig vara ganska krokig – och mycket komplicerad. Arne Norlins jakt på jultomten inleds i Turkiet i den lätt dammiga ...
De nordamerikanska indianerna har allt sedan européernas intåg i slutet av 1400-talet varit ett undertryckt folk i det land som en gång var deras eget. Till skillnad från indianerna från Sydamerika, som till stor del blandade sig med kolonisatörerna förblev nordamerikas indianer en förtryckt minoritet som först på senare år lyckats kliva in på den historiska scenen.
Med boken ”Norrköping härDÅochNU 1846 - 1910” ger författaren Peter Källviks läsaren möjlighet att vara ”här”, ”då” och ”nu” i Norrköping. Boken tar läsaren på en vandring genom ett Norrköping som inte finns kvar idag och jämför gamla Norrköping med bilder från idag tagna på samma plats som de gamla. Detta ger en fascinerande upplevelse som med fördel kan kombineras med en promenad genom staden me
Varför heter ett kvarter i Norrköping Godvän? Vad var Stenhuset och Vårdtornet? Och vad är bakgrunden till kvartersnamn som Enväldet, Renströmmen och Trätan?
Journalisten Peter Kristensson, som skrivit boken Norrköpings gatunamn, är nu klar med en bok om stadens kvartersnamn. Den berättar om ålder och bakgrund till namnen på Norrköpings drygt 1300 kvarter.