Folkungatiden har aldrig upphört att fascinera. Det var en dramatisk tid, då viktiga grundstenar lades i det svenska samhällsbygget, och den har fått en lysande och suggestiv skildring i Erikskrönikan. I denna bok behandlas nordiska furstebilder som kan sättas i samband med Folkungarna. Jan Svanberg är professor i konstvetenskap och expert på medeltida konst.
Hur hade våra gamla släktingar det? De levde ett helt annat liv utan bekvämligheter och nyhetsflöden. De älskade varandra, födde många barn, dog oftast i alltför ung ålder. De slet hårt på sina små gårdar för att få ihop till livets nödtorft. I denna roman som börjar i mitten av 1800-talet, får du följa Hedvig och Carl Conrad, deras kärlekshistoria och liv.
Det finns uppskattningsvis cirka tiotusen olika vykortsmotiv utgivna från Malmö. Genom hundratals bilder får läsaren följa förändringar och miljöer på Gamla Väster. Här ges en kort och översiktlig beskrivning av stadsdelens historia med bilder. Efter stadsdelshistorien följer en serie vykort från 1880 till fram till 1960-talet. Dessutom ett kort kapitel om vykortets historia.
"Okuvligare än något envälde är germanernas frihet." Tacitus arbete den förnämsta litterära källan för kännedomen om germanernas levnadssätt och seder. Boken skrevs år 98 e. Kr.
Gotländskt Arkiv 2010 innehåller 13 artiklar i blandade kulturhistoriska ämnen. Här kan vi läsa om vikingarna som filade fåror på sina tänder, om tjuvmjölkerskor i kyrkorna, om mystiska runinskrifter, om Visborgs kungsladugårds historia från dansk slottsladugård till svenskt militärboställe och regementsområde, om den otroligt sega grodan som kom fram levande ur sandstenen i Burgsvik och mycket me
Bokens huvudtema är verksamheten vid järnbruket i Gysinge, i mindre grad beskrivs miljön och detaljer om byggnader och liknande. Innehållet inleds med en beskrivning av Dalälven och en allmän översikt om järn och stål i Sverige samt om järnbruken i norra Uppland och övriga Gästrikland.
Mattön i Gysinge har fått ett eget kapitel, som ger en bild av boenden och verksamheter där.
I alla tider har människan funderat på livet efter döden och uppfattningen att människor kommer att delas i flera grupper som ett resultat av de handlingar man utfört under jordelivet har varit vanlig. De rättrogna lyfts ofta till ett angenämt tillstånd av lättja och lyx, medan de förtappade själarna förpassas till de eviga plågornas rike.
Eleverna i Länna skola har under några veckor arbetat med att göra en ABC bok om Åker och om olika platser i bygden. De har varit mycket engagerade och samlat in fakta, skrivit, ritat och fotograferat för att kunna berätta om sin hembygd.
En fascinerande liten charmig bok som återger hur man som 13 åring upplever sin hembygd och hur man vill berätta om den.
Författaren - Överstelöjtnant Christian Braunstein, Livgardets dragoner (K1), arbetar sedan 1997 som ständig sekreterare i Försvarets traditionsnämnd vid Statens försvarshistoriska museer i Stockholm. Han har tidigare skrivit flera böcker om Försvarsmaktens förband, ceremonier och traditioner.
Vikingarnas föregångare - Herulerna, lämnade Skandinavien och reste till södra/östra Europa vid år 0. Vid Svarta havet slog de sig ihop med Goterna och hunnerska krigare och anföll Romarriket.
När Romarriket föll drog sig Heruler och andra grupper norrut på 500-talet och återvände över Östersjön med rikedomar, nya seder och traditioner. De spred sig, skapade kolonier blev kända som Vikingarna.
Stena Bulk är ett internationellt tankrederi med en flotta på mer än 100 fartyg. Vi har alltid hävdat att olja skall resa första klass. Detta är vår hederskod och vårt löfte till våra kunder.
Hulta är en bondflicka i 1700-talets Gunnilse som mest ägnar sig åt att valla kor, plocka blåbär och driva med uppvaktande karlar. Så en dag blir hon siktad, och beundrad, av Sveriges konung när han passerar på väg mot Göteborg. Det blir början på en resa av flärd, blod och maktmissbruk som kommer att få genomgripande följder i Hultas liv,
Följ med på hundra nedslag i Mölndal för att fira att det är hundra år sedan staden bildades. Färden går både till välkända landmärken som Gunnebo slott och udda platser, däribland bästa blåsippediket. Du får följa med till de högsta, lägsta, äldsta och vildaste platserna i Mölndal, Kållered och Lindome. Njut av Mikael Svenssons vackra bilder och Kristina Svenssons underhållande anekdoter.
1903 bildades den organisation som idag är Ung Vänster. Under 100 år har människor förenats där i kampen för socialism och människovärde. Under 100 år har dessa människor deltagit på möten, delat ut flygblad och pamfletter, sålt tidningar och agerat strejkvakter. De har fattat beslut och fått kritik eller beröm för dem, sörjt i motgångar, glatts i segrar. Den här boken sammanfattar inte alla dessa
"Hur det kunde ha varit" berättar inte bara vad som kommer fram om det förflutna utan också hur människor handskas med egna och andra personers minnen då historia skapas.
Andra reviderade och utvidgade utgåvan med ett nytt kapitel om den brittiska interventionen i det grekiska inbördeskriget.
”En bok som denna borde användas i skolans historieundervisning. Den sanna berättelsen om kolonialismen.” – Ulla Johansson i Flamman
När spanjorerna 1532 kom till Peru härskade inkas över Anderna, från de högsta dalarna ner till Stillahavskusten. Med Cuzco som huvudstad sträckte sig deras välde från nuvarande Colombia i norr till nuvarande Chile och Argentina i söder.
Denna bok berättar inkvisitionens långa och blodiga historia, om 1200-talets inre korståg, den fruktade spanska inkvisitionen och om den gudfruktiga slakten på indiander i den nya världen. Vå möter kända gestalter som Torquemada och Bernard Gui och får en grundlig genomgång av inkvisitionsprocessens steg och delar.
Boken Israels uppkomst och historia tecknar i korthet den judiska historien och beskriver även det aktuella politiska läget i Mellanöstern. Genom att lära känna bakgrunden till Israels tillkomst kan vi bättre förstå dagens situation, som dessvärre efter år av politiska omvälvningar och strandade fredsförhandlingar fortfarande präglas av våld och terror.
För att förstå judarnas band till Israel må
Judisk Historia I - från patriarkerna till förvisningen från Spanien
Sol Scharfstein
Judisk historia 1 - från patriarkerna till förvisningen från Spanien - är den första delen i troligen det enda svenskspråkiga verk, som uppslag för uppslag följer den judiska historiens vindlingar i Mellersta Österns länder och så småningom även i Europa.
Boken är utformad så att det ska vara enkelt för läsaren
Judisk historia II - från renässansen till 2000-talet samt De svenska judarnas historia
Sol Scharfstein och Ingrid Lomfors
Judisk historia II - från renässansen till modern tid - är den andra delen i troligen det enda svenspråkiga verk som uppslag för uppslag följer den judiska historiens vindlingar i Mellersta Österns länder, Europa och de amerikanska kontinenterna. Dessutom ingår ett aktuellt
År 1522 nämns Limhamn för första gången i den historiska dokumentationen. Namnet betyder Kalkhamn och kalkstenen har varit betingelsen för samhällets uppkomst och för dess utveckling under närmare 500 år.
Författaren som själv seglat i stora skepp ger här dramatiska skildringar från de amerikanska klipperskeppens resor runt Kap Horn till guldfälten i Kalifornien, kaparfartyget Prince de Neufchatels framfart i Engelska kanalen samt slavseglaren Dos Amigos nederlag utanför Afrikas kust. Bland de sexton omskrivna skeppen återfinns flera svenska skonare och skonertskepp.
Chosôn är Koreas ursprungliga namn och betyder Morgonstillhetens land. Men stillhet är knappast vad som utmärker dess historia, eller samtid. Korea har under årtusenden utgjort slagfält för främmande krigsherrars maktanspråk. Följ den dramatiska utvecklingen från landets äldsta historia till modern tid då halvön befinner sig i skärningspunkten för några av världens stora konflikter.
Denna bok vill skildra korstågens historia så som den uppfattats, upplevts och berättats i det andra lägret, det vill säga på den arabiska sidan. Innehållet bygger nästan uteslutande på samtida arabiska historikers och krönikörers vitnesmål.
Karl XII:s drabanter, kungens män, var en fruktad livvaktsstyrka om tvåhundra man som i olika konstellationer alltid befann sig i kungens närhet, såväl på som utanför slagfältet. Under Karl XII:s personliga befäl var drabantkåren ett självständigt beridet elitförband, särskilt utvalda för deras tapperhet.
Kuriosa ur gömmorna: historier från Kronoberg är en brokig och medryckande kulturhistoria över ett Kronoberg i ständig förändring. Författaren Ella Styf guidar oss handfast med ett personligt tilltal och omsorgsfull precision genom ett axplock av livsöden, traditioner, kulturyttringar och inrättningar.