Stilhistoria är en särskilt spännande sorts historia. För det är kulturen som går till eftervärlden och som definierar sin tid. Och tidens stil skrivs av oss alla, inte bara av museiintendenter och experter. Att själv kunna tolka stilar och tecken hjälper oss att förstå oss själva och andra, nu och då. Välkomna ombord! Nu kör vi! En turboresa genom 3500 år.
En intensiv skildring av ett till synes meningslöst vardagsliv. Men dessa intima närbilder visar oss någonting annat än bara evigt återkommande rutiner. Ur sprickorna i det civiliserades fasad sipprar en annan historia fram, historien om ett liv där varenda önskan har dikterats av naturen, en natur som försöker med allt för att fly sina egna villkor.
Arkitekturfotografen Mattias Backström fångar stadslandskapets mönster, dess linjer och figurer. Ömsom i briljant färg, ömsom i mättat svart och vitt.
Det här är en vacker fotobok för alla som vill staden och arkitekturen på ett nytt sätt.
Om konstnären Eva Forsbergs grafik från 1950-talet till idag.
»Den känsliga psykologin och förmågan att fånga människor mitt i ögonblicket finns i hög grad kvar i den stora bilden. Därtill har ett bärande tema genom hela konstnärskapet fått ett överraskande handfast uttryck: livet och individen som tillfälligheter, ett ögonblick framstigna ur en mer eller mindre oorganiserad bakgrund för att i n
"En sällsynt originell bok [...] En bok att glädjas åt, att inspireras av, att bli stärkt av att läsa!" /Kulturtidskriften Cora
"Ylva Dahlmans bilder har både humor, svärta och djup på en och samma gång." /Dala-Demokraten
"Den lever, byter innebörder så smått och förmedlar livets skeden. Den är gjord med värme och humor men också dyrköpta erfarenheter." /Kultursidan.se
Konstnär Bertil Almlöf, har här samlat några av sina finaste landskapsmålningar i en vacker inbunden bok, hårda pärmar, 80 sidor, format 240 x 280 mm.
Till några av bilderna har bland andra författarna Erik Åkerlund bidragit med nyskrivna dikter
och Torgny Lindgren med två texter.
Hur och när startade skolan en gång i tiden? Varför behövdes en skola som KV i Göteborg? Varifrån har skolan fått sitt namn? Vem var dess första rektor? Vilka lärare har jobbat på skolan genom åren? Vilka jobbar där idag? Och hur många elever har det egentligen gått på KV? Vad är det alla minns? De olika berättelserna ger en bild av KV Konstskolas 40-åriga
Denna fiktiva historia utspelar sig i en butik där kunder handlar över disk. De anställda går runt med plocklistor och vagnar där varorna plockas. Vid första anblick kan det se stelt ut men i mötet med kunderna och mellan de anställda uppstår humoristiska och poetiska inslag i deras vardag. Butiken existerar som en sluten plats med egna regler och specifika kunskaper men ibland skär en annan verkl
Carousell består av konstnärerna Felice Hapetzeder, Kristina Kvalvik, Marit Lindberg och Henrik Lund Jørgensen, som alla har arbetat med videokonst under en längre tid. De bestämde sig för att i en cirkelrörelse klippa varandras filmade, men inte ännu använda material. 2017 hade konstnärerna skapat nya verk utifrån samtligas grundmaterial inklusive sitt eget.
Ständigt lika välformulerad, och med en intelligens lika skarp som hans tunga, visar Bowie här varför han i alla lägen betraktades som före sin tid – både som konstskapare och kulturell kommentator.
Boken om skulptören Carl Johan Dyfverman, som smyckade de växande stenstädernas förnämsta hus och kyrkorum runt om i landet mot slutet av 1800-talet. Men mest känd och älskad blev han för de skulpturer i snö som gav miljonsummor till fattiga. För första gången skildras hans liv - från fattig sjöman till uppburen skulptör - och de sammanlagt över 360 verk som spårats upp. Rikligt illustrerad med h
I ett land med växande befolkning och stark urbanisering är byggandet av stad en grundläggande samhällsfråga. Men vem bygger? Hur och för vem byggs det? Och med vilken kunskap?
Yllefiltarna var tunga, varma och lite stickiga. Vi hade dem i våra sängar, på sjukhus, sanatorium och i det militära. På vår fritid använde vi filtar när vi hade picknick, campade och i bilen. I slutet av 60-talet fick filten konkurrens av påslakan och täcken i syntet. Filtarna förpassades till flyttfirmor som emballage. I början av 90-talet klev yllefilten åter in i våra hem och blev en självkla
Om stenhuggeriets historia ? ett samtal med skulptören Göran Lange, en av våra skickligaste stenhuggare,
har vid sidan om sitt eget omfattande skulpturarbete
fått hjälpa många kända skulptörer att från skisserna
i gips utföra verken i granit, marmor eller kalksten.
Dessutom har han arbetat med renoveringsarbeten
av klassiska skulpturer i slott och museer.
I sitt hem i Traryd, långt ute i Smålands skogar målade dansken Karl-Otto Hedal, den ena storslagna bilden efter den andra av årstidernas växlingar i landskapet runt sitt hus. Han ställde aldrig ut sina målningar och kallade aldrig sig själv för konstnär. Han arbetade som scenograf och var under tio år chef för måleriavdelningen på Stockholms Stadsteater.
Efter Hedals död kommer bilderna nu fram i
Sveriges kulturråd har som mål att vår offentligt finansierade kultur ska spegla samhällets etniska och kulturella blandning. Enligt statistik har mångfalden inom kultursektorn dock tenderat att minska de senaste femton åren. Konsten att delta är ett projekt för att öka antalet röster i det svenska kulturlivet. Denna bok berättar om hur det går till.
Boken handlar om kinesiskt landskapsmåleri och porträtterar berömda konstnärer. Traditionen säger att papper, tusch, rivsten och pensel är de fyra oumbärliga ting som behövs för att måla. Den diskuterar även det rent praktiska kring material, metod och teknik att måla. Den som vill prova tuschmålning får råd om vad som behövs och en introduktion till att blanda tusch och sätta pensel mot papper.
Det finns knappast något som skapar en sådan magisk stämning i ett rum som ett målat golv och idag är det många som drömmer om att återskapa den traditionen i sitt hem. Men finns det några bra förebilder? Och hur såg de svenska mönstren ut? Var det här något bara för herrgårdarna? För bönderna hade väl bara skurgolv? Och hur ska man tänka om man inte vill hamna i en underhållsfälla?
Jonathan Ollio Josefsson började måla med sprejburkar i Göteborg i mitten av 90-talet. Sedan dess har han byggt upp en egen värld av monster och mönster. Idag är han en av Sveriges mest intressanta bildkonstnärer. Dokument Press är stolta över att presentera boken Ollio: Monster och mönster av Jonathan Josefsson.
En bok om rädslan att flyga och viljan att resa. En bok om konsten som metod mot det som skrämmer dig. Wiveka Wachtmeister har alltid varit rädd för att flyga, men det har inte hindrat henne från att resa. Hon använder konsten som ett slags terapi. Hennes verk föreställer ofta flygvärdinnor, passagerare, flygplan, flygplatser, säkerhetsinstruktioner och förmedlar även allmänna råd vid flygning.
Paintworks presents the works of Danish artists Jonas Georg Christensen and Peter Olsen. Their work is a congenial everyday low-key graffiti. It is so discreet and minimalist that it blends into the building and only the attentive sees it.