Li Li är tillbaka med besked! Stilsäkert och angeläget blickar han ut över tillvaron och ger mening åt dess sannskyldiga konturer. Nominerad till Sveriges Radios Lyrikpris!
Med En hyllning till den vilda mumien – Fängelsedikter introduceras den egyptiske poeten Muhammad Afifi Matar (1935 –2010) på svenska. 1998 tilldelades han al-Owais-priset, arabvärldens främsta litterära utmärkelse som även gått till Mahmoud Darwish och Adonis.
Afifi Matar föddes i byn Ramlat al-Angab i Nildeltat. Barndomens landskap med floddeltats växt- och djurliv är också landskapet i hans p
Anja Notini
"Har du snuddat vid passionen, upplevt den eller kanske
i panik flytt från den?
En häger att älska kommer att beröra dig.
För här gäller det livet, mognaden och insikten.
Dikterna smärtar, befriar, lyfter och - i bästa fall -
försonar dig med det liv som är ditt."
Harriet Dahlberg
Tidningen Land
Anja Notini gör här sin debut som lyrikförfattare.
Departementschef Sten Hammar är en grå tjänstemannasjäl. Isolerad i sin bunker kommunicerar han i en pågående valkampanj. Hans genetiska programmering börjar avta och han ger sig ut. I en väntande limousine förbereder han sitt tal till nationen. Bara halvt mänsklig balanserar han mellan dröm och verklighet
Ann Hallströms nya diktsamling är ett vildsint komponerat sorgearbete över världen och människorna. De ständiga krigen, orättvisorna, hotade livsbetingelser, kampen med att hålla modet uppe och älska. Här finns också dikter som frammanar levande ögonblick av vardagbestyr och skönhet.
T.S. Eliasson om diktboken: "Så här skriver han: ”Jag är född 1968 på S.t Olofsgatan i Uppsala. Jag var i tjugoårsåldern när muren föll. Under seansen blev jag via mediet tilltalad av en ung man som påstod sig heta Chris. Han ville att jag skulle skriva. Om Europa, om murens fall och om den totalitära ideologi som tagit hans liv. När jag kom hem satte jag mig vid skrivbordet och en text började ”r
Cees Nootebooms nya diktcykel, 33 dikter med en återkommande rytm om tre fyrradiga strofer och en avslutande rad som ett ackord, tar sin början i poetens vinterkarga trädgård på en Medelhavsö. Minnen från barndomen under andra världskriget uppväcker en dunkel föraning som osökt leder tankarna till bildvärlden hos poetens landsman och livslånge följeslagare Hieronymus Bosch: virusets tid är åter.
Kaifas och Judas lika väl som en törpäre uppåt Löbärga, Erik, får säga sitt i Jörgen Dicanders nya diktsamling, Fegljus. Att Dicander är något av en tusenkonstnär, kompositör och dramatiker, framgår tydligt av dessa dikter och historier. Tidigare daladiktare, Dan Andersson och Bengt Emil
Johnson blir hedersgäster och en grekisk svit är skriven till minnet av Sture Linnér.
Språket varierar från st
En bot får feber och skriver poesi. Nya sexteknologier frikopplar och sammanför kroppar. Något föds, något dör. Acceleration, automatisering, en artificiell intelligens vaknar långsamt till liv. Samhället omstruktureras som tetris, ingen vet varför. Ingen har kontroll. Kaos råder under himlen, läget är utmärkt.
Diktsamlingen Friheten (Frelsi) undersöker frihetsbegreppet och hur det kan förvrängas. Det är en starkt politisk och feministisk bok som medvetandegör läsaren kring både samtid och framtid. Friheten publicerades 2015 och blev nominerad till Nordiska Rådets litteraturpris 2017. John Swedenmark har översatt boken från isländska, som introducerar Linda Vilhjálmsdóttirs författarskap i Sverige.
Fönstervy består av en samling tankekorn och dikter som har tillkommit under 25 års tid under en svår livsresa. Här och där har det glimtat ljust med dels galghumor och dels ren glädje. Livet, ja. Hemskt och härligt, inget att ta på för stort allvar men ändå enormt värdefullt - kontrasternas resa.
”Förstklassigt aloeträ”ger prov på Paul Muldoons tematiska och tekniska mångsidighet.nHär ingår dikter som skildrar hans uppväxt på den nordirländska landsbygden, en berömd sonettsekvens som med halsbrytande teknik och virtuos förmåga att återanvända politikens och journalistikens floskler beskriver oroligheternas Nordirland och nya dikter som rör hundraårsminnet av påskupproret 1916.
Giacomo Ponti skildrar en kaotisk och näraliggande samtid i ett ungt land: Georgien blev självständigt från Sovjetunionen 1991. Dato Magradze föddes i Tbilisi 1962. Han debuterade som poet på 80-talet och var även Georgiens kulturminister i några år under det tidiga 90-talet.
Inga-Lill Tidström diktar om människans utveckling, vår inneboende kraft, om vårt ansvar för världen, om andlighet och mänskliga rättigheter.
Hon skriver om det som är viktigt för henne och hon vill spridda och förmedla sina tankar så att läsarna kan känna igen sig.
I hennes mjuka texter smyger sig visdom in i sinnet och föder nya tankar och idéer hos varje människa.
Gryningsljuset är en fortsättning på Kickie Bergengrens första bok Vägskälet, som skildrar den förändring som inträffar efter en utbrändhet.
Gryningsljuset handlar om mera balans, mera harmoni i tillvaron. ”Man måste lyssna på sig själv för att få chansen att hitta vägen.” En vardagslunk, att se det ljusa i tillvaron och att ha något att förhålla sig till. Det finns en ordning som vägleder oss.
Clemens Altgård (f. 1959) följer upp sin rosade återkomst till lyriken, Odöd, med en diktsamling där temat är än mer oförsonligt, politiskt och personligt. Med Grå dub axlar Clemens Altgård åter sin rätt att dikta för en desillusionerad samtid.
Hennes uppgång och fall tar dig med på en resa genom ett dysfunktionellt förhållande.
Från första kyssen, till första hånfulla ordet och första slaget, till flykten genom ångest – och fram till ett nytt liv.
Diktsamlingen är skriven i perioder under mer än 20 års tid, och är ett resultat av alla de historier författaren stött på genom sitt engagemang för kvinnors rättigheter.
I en samling fristående dikter som rör sig mellan fascismens frammarsch, rytmens räddning och vardagen i förorten skriver Farrokhzad till och genom de gemenskaper som format hennes liv och dikt. I rörelser mellan individ och kollektiv, mellan tradition och förnyelse, mellan samtidens gravallvar och absurditet föreslår hon en poesi som vill användas utan att göra avkall på komplexitet, som adres
Författarens egna ord: "Jag visste nog inte vad jag gav mig in på när jag för ett år sedan startade en resa i flottningsföreningens eka med mål att parallellt på mina tre språk skapa ett diktepos längs min barndoms bäck för att sedan vandra genom min hemby, Kassa (Kasaland). Med mig har jag haft Achmatova, Les Murray, Proust, och många fler.
Detta epos utkommer på meänkieli och svenska.
Rasha Alqasims debut är en poetiskt ögonvittnesskildring av de irakiska sönderfallande hemmen, kvinnornas kamp för överlevnad, drömmarna, kärleken, tårarna, våldet. Det är också berättelsen om den unga kvinnan som vill trotsa familjens konventioner och erövra en plats i livet och i litteraturen.
Rasha Alqasim är poet och journalist, född i Samarra, Irak, 1989. Sedan 2014 bor hon i Gö