I en tid präglad av tvärsäkra proklamationer, svart-vita fördömanden, polarisering och stängda gränser, i en tid när beroende betraktas som en svaghet och självsäkerhet som en merit, hjälper oss prästen och teologen Samuel Wells att återupptäcka den dygd som kallas ödmjukhet. Men ödmjukhet ska inte, enligt honom, förväxlas med någon slags kuvad och tillbakadragen hållning. Tvärtom är den ett uttryck för en livshållning fylld av sådant som nyfikenhet, uppmärksamhet, förundran, tacksamhet och tålamod. I grunden handlar ödmjukhet om att lära sig se livet som en gåva att ta emot tillsammans med andra och inte som ett projekt att förverkliga eller bära på sina egna axlar.
Wells skriver på ett sätt som är både enkelt och djupsinnigt, jordnära och tankfullt. Boken formar sig till en inbjudan att stanna upp för se sitt liv i ett nytt ljus – djupast sett i det ljus som strålar från den Gud som blir en av oss i Jesus Kristus – och låta sig bli överraskad av glädje. Det är en bok att läsa sakta och begrunda i stillhet.
Samuel Wells (f 1965) är präst i Engelska kyrkan. Sedan 2012 har han varit kyrkoherde för St Martin-in-the-Fields i centrala London och gästprofessor i kristen etik vid King’s College London. Wells har skrivit över 35 böcker. Vandra ödmjukt är den första boken som översatts till svenska och dessutom den första i en kommande trilogi: Älska barmhärtigt och Handla rättfärdigt.
Sagt om
Vandra ödmjukt"Vilken pärla! I boken Vandra ödmjukt ger Samuel Wells en lockande inbjudan att våga se sin plats i världen på ett helt nytt sätt. Tänk om livet inte handlar om att utesluta slump och skapa säkerhet, utan i stället identifiera vad och vem vi kan lita på och hur vi lär oss tillit! Wells utmanar det moderna livets illusioner om kontroll och visar hur allt är en gåva. Min längtan väcks att vandra livet fram med lite mer ödmjukhet, tålamod och tacksamhet. Varje mening i denna lilla bok ger visdom och jag är djupt berörd av läsningen."
Robert Eriksson, pastor och föreståndare i Betlehemskyrkan, Göteborg, författare och musiker.
"Det här är en bok som genom sin direkta och poetiska ton skakar om läsaren på ett retfullt men framför allt inbjudande sätt. Utifrån åtta uppmaningar – var ödmjuk, var tacksam, var din egen storlek, var mjuk, var fylld av lovsång, var trofast, var en kropp, var en välsignelse – utmanar Wells oss att stanna upp, bli nyfikna, reflektera och förundras över vår existens i världen. Boken talar till våra djupaste behov av mening och tillhörighet och pekar på det goda livet bortom oberoendet. Det här är en fantastisk liten bok om ödmjukhet som helst ska läsas långsamt och gärna flera gånger."
Maria Ledstam, teolog och etiker, lärare på Akademi för ledarskap och teologi i Örebro
"Om det är så som Wells säger, att tacksamhet är det ögonblick när vi slutar att se beroende som en börda och börjar se det som en gåva, då är Vandra ödmjukt en underbar gåva. Boken kommer att tas emot som ett exempel på vishet, men den är mer än det. Utan att hänvisa till ’metoder’, är Vandra ödmjukt en övning i en teologisk metafysik som hjälper oss att ’se’ våra liv i ljuset av Kristus. Läs sakta."
Stanley Hauerwas, professor emeritus i teologisk etik på Duke universitet i Durham, North Carolina, USA